Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2024

Ελευθέριος Παπασταύρου

 

 https://www.makthes.gr/apoleia-efyge-o-eleytherios-papastayroy-21037


ΑΠΩΛΕΙΑ "Έφυγε" ο Ελευθέριος Παπασταύρου

 Ελευθέριος Παπασταύρου


05/08/2008 00:00 

Ο διακεκριμένος συνθέτης, δεξιοτέχνης του βιολοντσέλου, παιδαγωγός και προσωπικότητα διεθνούς ακτινοβολίας Ελευθέριος Παπασταύρου έφυγε πρόσφατα από τη ζωή σε ηλικία 88 ετών Την είδηση του θανάτου του γνωστοποίησε με ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Ελλήνων Μουσουργών, του οποίου ο εκλιπών υπήρξε επίτιμο μέλος του. 

Ο Ελευθέριος Παπασταύρου “έφυγε” στο σπίτι του, ύστερα από καρδιακό επεισόδιο, έχοντας πλάι του την αγαπημένη σύζυγό του, πιανίστα Πάρρυ Δερέμπεη-Παπασταύρου. Ο εκλιπών, μαθητής του φημισμένου Pablo Casals, διετέλεσε, μεταξύ άλλων, καθηγητής στην Ecole Normale του Παρισιού, στο πανεπιστήμιο του Κέιπ Τάουν, στο Ωδείο Αθηνών. 

Τιμήθηκε με τον γαλλικό Αργυρό Σταυρό και το δίπλωμα “Τέχνες, Επιστήμες και Γράμματα” (1963) από τον πρώην υπουργό Παιδείας της Γαλλίας και διαπρεπή συγγραφέα Αντρέ Μαλρό, ενώ το 2002 ανακηρύχθηκε “Πρόσωπο της χρονιάς” από το American Biographical Institute. 


...........

https://www.kathimerini.gr/culture/330468/efyge-o-moysikos-kai-paidagogos-el-papastayroy/

Εφυγε ο μουσικός και παιδαγωγός Ελ. Παπασταύρου


Εκλεκτό μέλος της μουσικής οικογένειας ήταν ο Ελευθέριος Παπασταύρου, ο οποίος απεβίωσε σε ηλικία 88 ετών. 

Διακεκριμένος συνθέτης, δεξιοτέχνης του βιολοντσέλου, παιδαγωγός και προσωπικότητα διεθνούς ακτινοβολίας, ο Ελευθέριος Παπασταύρου υπήρξε μαθητής του φημισμένου Pablo Casals και διετέλεσε, μεταξύ άλλων, καθηγητής στην Ecole Normale του Παρισιού, στο Πανεπιστήμιο του Κέιπ Τάουν, στο Ωδείο Αθηνών και υπήρξε καλλιτεχνικός διευθυντής του Ωδείου του «Πειραϊκού Συνδέσμου». 

Παιδαγωγός και καλλιτέχνης, ο Ελευθέριος Παπασταύρου τιμήθηκε το 1963 με τον Αργυρό Σταυρό του γαλλικού κράτους από τον τότε υπουργό Πολιτισμού και συγγραφέα Αντρέ Μαλρώ. Το 2002 ανακηρύχθηκε Πρόσωπο της Χρονιάς από το American Biographical Institute. 

Το 2006, το Δ. Σ. του Συνδέσμου Ελλήνων Μουσουργών αναγνωρίζοντας τις υπηρεσίες του, τον αναγόρευσε σε επίτιμο μέλος του, τιμώντας τον σε πανηγυρική συναυλία.

 Ο Ελευθέριος Παπασταύρου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1920. Σπούδασε στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, στο Λονδίνο και στο Παρίσι. Εμφανίστηκε σε πολλά μουσικά κέντρα της Ευρώπης σε ατομικά ρεσιτάλ κι ως σολίστ σε φημισμένες αίθουσες. Έχει συμπράξει με τον πιανίστα Gerald Moore στο Wigmore Hall του Λονδίνου.

 Στη διάρκεια της Κατοχής συνέθεσε το ορατόριο «Τη Υπερμάχω» για φωνητικό κουαρτέτο, μεικτή χορωδία και ορχήστρα εγχόρδων. Συνέθεσε πολλά κομμάτια για τσέλο και πιάνο και μαζί με τη σύζυγό του, πιανίστρια Πάρρυ Δερέμπεη έδωσαν πολλές συναυλίες μουσικής δωματίου. 

Διετέλεσε καθηγητής στο Ωδείο Αθηνών από το 1972 έως το1994. Έμπαιξε με βιολοντσέλο «Αμάτι» του 1639 και έχει δισκογραφήσει έργα Μπαχ, Βιβάλντι και Μποκερίνι.

 Πολλοί Ελληνες σολίστ υπήρξαν μαθητές του. 

Πηγή: Σύνδεσμος Ελλήνων Μουσουργών


////////////////////////

https://digital.mmb.org.gr/digma/handle/123456789/11751

Title: 7η τακτική συναυλία : Ελευθέριος Παπασταύρου (βιολοντσέλο) - Γιώργος Θύμης (πιάνο)
Title of Work: Κοντσέρτο σε ρέ μείζον
Σουϊτα αρ. 3 σε ντό μείζον για βιολοντσέλο σόλο
Σονάτα για βιολοντσέλο και πιάνο (1915)
Piece en forme de Habanera
Χορός Αρκαδικός
Allegro moderato - Adagio e allegro
Contributors: Παπασταύρου, Ελευθέριος
Θύμης, Γιώργος
Σκαλκώτας, Νίκος
Vivaldi, Antonio
Bach, Johann Sebastian
Debussy, Claude
Ravel, Maurice
Boccherini, Luigi
Publisher: [χ.ό.]
Date: 15-03-1960
Item's Language: Ελληνική
License: Ελεύθερη πρόσβαση εντός του χώρου της βιβλιοθήκης
CC BY-NC
Description: Πρόγραμμα συναυλίας που πραγματοποιήθηκε από τους Έλληνες καλλιτέχνες Ελευθέριο Παπασταύρου (βιολοντσέλλο) και Γιώργο Θύμη (πιάνο), στην αίθουσα της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών στην Θεσσαλονίκη στις 15 Μαρτίου 1960. Η παραπάνω συναυλία διοργανώθηκε από την Μακεδονική Καλλιτεχνική Εταιρεία ΄΄Τέχνη΄΄. Περιέχει σύντομη περιγραφή των έργων που εκτελέστηκαν.
Origin: Αρχείο Προγραμμάτων
Venue: Θεσσαλονίκη
Place: Αίθουσα Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
Item's Type: Προγράμματα
Folder Number: 1249
Item Range: 3 φύλλα
Appears in Collections:Προγράμματα Συναυλιών και άλλων καλλιτεχνικών εκδηλώσεων - Concert and other artistic events programs


//////////////////////////
https://sofiaphilharmonic.com/en/artists/eleftherios-papastavrou/

ARTISTS ARTISTS ELEFTHERIOS PAPASTAVROU violoncello

............................

συλλυπητήρια


Lamprini T. 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...