Τετάρτη, 26 Μαρτίου 2014

μουσική 26, music 26, λόγω της χθεσινής ημέρας: "Ασπρογάλανο Πανί" Γαλάτεια Σουρέλη


 Γιατί... ;;;

 
Ασπρογάλανο Πανί" Γαλάτεια Σουρέλη 

Πριν φύγει η εορτή τελειως... 

 
Μιλούσανε δυο νεράιδες: - Τι σημαία να δώσουμε σ' αυτή τη χώρα; είπαν κι έδειξαν την Ελλάδα. - Ας ρωτήσουμε την ίδια, είπε η μια. - Ας ρωτήσουμε, συμφώνησε και η άλλη.

 Βρήκαν την Ελλάδα να λούζεται σε μια καταγάλανη θάλασσα και να στεγνώνει κάτω από έναν ολόλαμπρο ήλιο. - Κυρά, κυρά αρχόντισσα, κυρά μας παινεμένη, Ελλάδα δοξασμένη, τι χρώμα θέλεις να 'χει η σημαία σου; - Να ρωτήσω τα παιδιά μου, είπε η Ελλάδα. 

 Τα μισά παιδιά της ζούσαν στη στεριά, παιδεύονταν* με τη γη και τα βουνά. - Κυρά, κυρά αρχόντισσα, κυρά μας παινεμένη, Ελλάδα δοξασμένη, σκληρός ο τόπος. Και η δουλειά σκληρή. Μα άσπρα περιστέρια οι ψυχές μας. Γι' αυτό άσπρη, ολόασπρη τη θέμε* τη σημαία μας. 

 Τα 'γραψε τα λόγια αυτά σε χρυσόδετο τεφτέρι* η Ελλάδα. - Ας πάω τώρα να ρωτήσω και τ' άλλα μου παιδιά, τα παιδιά της θάλασσας, είπε η Ελλάδα. 

 Τα βρήκε να παλεύουν με τα δίχτυα. Να τα τραβούν με κόπο, γιατί ήταν γιομάτα απ' ασημένια λαχταριστά ψάρια. - Κυρά, κυρά αρχόντισσα κυρά μας παινεμένη, Ελλάδα δοξασμένη, εμάς οι ψυχές μας είναι δοξασμένες στο γαλανό νερό. Τούτη η θάλασσα η μεγάλη, που μας δίνει χαρά και ζωή, θέλουμε να χωρέσει τη σημαία μας. 

Τα 'γραψε και τούτα τα λόγια η Ελλάδα σε χρυσόδετο τεφτέρι και το 'δωσε, το τεφτέρι, στις νεράιδες. - Έτσι να γίνει, είπαν εκείνες. Και τότε μέσα από την αφρισμένη θάλασσα βγήκε τ' ασπρογάλανο πανί κι απλώθηκε σε ουρανό και γη. 

Κείνη την ώρα ο ήλιος άστραψε, έσκυψε, φίλησε το πανί και το φίλημα του έγινε ένας ολόχρυσος σταυρός. - Η σημαία μας, είπε η Ελλάδα. 

Η σημαία για τα παιδιά της στεριάς, για τα παιδιά της θάλασσας.

Οι πληροφορίες είναι απ' το βίντεο... 6 σχόλια:

Ελένη Φλογερά είπε...

Μου άρεσε αυτή η εξήγηση για την σημαία μας!
Φιλάκια!

Paraskevi Lamprini M είπε...

ναι.. έτσι ... Ελένη, χρονια πολλά!

airis είπε...

Καλησπέρα παρασκευή μου. Ωραία ιστορία για την εξήγηση της σημαίας μας!
Φιλιά!

Paraskevi Lamprini M είπε...

airis.... ευχαριστώ... νασαι καλά... εδώ το βρήκα.. (στο ίντερνετ... )... εδώ το έβαλα... και του χρονου!! μακια πολλά!!

martinealison είπε...

Bonjour,
C'est tellement beau... Gros bisous

Paraskevi Lamprini M είπε...

merci mon amie!!! a bientot!! martine!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...